Build Your Own Clone Message Board

It is currently Sun Aug 14, 2022 12:42 pm

All times are UTC - 6 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue May 31, 2022 8:46 am 
Offline

Joined: Tue May 31, 2022 8:13 am
Posts: 1
Hello everybody.

First time noob poster here. Completed my first build about a week ago, but have been trying to troubleshoot it to no avail.

It's the BYOC 27v boost kit, a link to the schematic can be found here: http://byocelectronics.com/27vboostschematic.pdf

The signal comes through and works fine in bypass mode, but when engaged, there's sort of a farty crunch sound, and you only hear anything when the notes are strummed pretty hard. And the notes die off quickly, almost like there is some sort of gate.

What I have done so far is checking all the joints and connections, making sure there are no bridges, double checking the correct resistors are in the correct slots. Ive gone through with an audio probe and the signal seems fine up until it gets into IC1 on pin 3. The signal coming out of IC1 pin 1 & pin 2 is the bad sound.


Here are the voltages I am seeing

IC1 TL072
P1=7.85
P2=7.56
P3=7.11
P4=7.56
P5=7.85
P6=7.87
P7=7.88
P8=8.66

IC2 7660S
P1=9.45
P2=8.99
P3=0
P4=seemed to fluctuate from about 8.3 -> 6.05
P5=7.56
P6=6.3
P7=9
P8=9.45


The 2 Diodes

D1
A=9.45
K=9.05

D2
A=9.05
K=8.66

9.45 Volts from the positive power circuit board connection.


I posted this problem on another forum and was led to believe it is very possibly an issue with the supply regulator IC, not seeing any 18v or -9v anywhere.
Checked a few times all the connections there and seems to be ok.


Image
Image
Image
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue May 31, 2022 11:04 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Sun Jan 22, 2006 1:39 pm
Posts: 5639
Location: Moses Lake, WA
Well....you're correct that you want to see -9v on pin 4 of the TL072 and +18v on pin 8. You should also expect to see +4.5v on pin 3. So there could certainly be a problem with the 7660 or the TL072. However, your soldering is pretty bad. You have a lot of places that look like you have cold solder joints. So you should reflow all your solder joints first and then see where you are after that.

_________________
*patience is a virtue*

Please do not PM me. email is prefered. keith@buildyourownclone.com


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue May 31, 2022 11:16 am 
Offline
Moderator
User avatar

Joined: Tue Jan 02, 2007 1:24 pm
Posts: 15551
Location: Albany, NY
byoc wrote:
However, your soldering is pretty bad. You have a lot of places that look like you have cold solder joints. So you should reflow all your solder joints first and then see where you are after that.

Detailed guidance for that process: viewtopic.php?f=9&t=52188

_________________
“My favorite programming language is SOLDER” - Bob Pease (RIP)

My Website * My Musical Gear * My DIY Pedals: Pg.1 - Pg.2


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 6 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group